Particulier

Waarom ventileren?    

Goede ventilatie zorgt voor een gezonde frisse lucht in de woning. Om te voorkomen dat vocht en schadelijke stoffen zich in uw woning ophopen, is het belangrijk om continu te ventileren. Volgens MilieuCentraal is er in veel huizen binnen meer fijnstof dan buiten. In sommige huizen, waar het ventilatiesysteem keurig is ontwopren volgens de normen, loopt de CO2-concentratie vooral in slaapkamers 's nachts schrikwekkend op. De oorzaak is vaak een te zuinig uitgevoerd of slecht functionerend ventilatiesysteem. Onvoldoende of slecht ventileren kan leiden tot gezondheidsklachten en vochtschade. Per dag produceert een gezin ongeveer 10 liter vocht. Dat vocht ontstaat door douchen, koken, was drogen etc. Maar ook ademen en zweten van mens en dier dragen bij tot een vochtig binnenklimaat. Vocht kan schade aan uw meubels en woning veroorzaken. Maar belangrijker is dat vocht slecht is voor uw gezondheid. Schimmels en huisstofmijt gedijen goed in een vochtige omgeving en kunnen allergieën en astmatische klachten veroorzaken. Daarnaast raakt de lucht vervuild door schadelijke stoffen uit bijvoorbeeld meubels, lijmen, kunststoffen en verf die de gezondheid op termijn ernstig kunnen schaden.

Longenairquality

 

Wat is ventileren?

Ventileren is het voortdurend ‘doorspoelen’ van de woning met verse buitenlucht. Zo wordt de verontreinigde en vochtige lucht in de woning afgevoerd en wordt er schone frisse buitenlucht toegevoerd.

Vroeger kwam de buitenlucht via naden en kieren de woning binnen. De hedendaagse woningen zijn zo goed geïsoleerd dat er geen frisse lucht op een natuurlijke manier meer binnenkomt. Daarom zijn tegenwoordig in de meeste woningen mechanische ventilatie en ventilatieroosters in de gevel aangebracht.

Ventilatiezomer 

 

Hoe ventileren?

Goed ventileren betekent 24 uur per dag ventileren. Zorg er dag en nacht voor dat er voldoende ventilatieroosters open staan en zet de ventilatie nooit uit. Daarnaast is het belangrijk dat de ventilatielucht vrij door de woning kan stromen. Om dit mogelijk te maken kunt u onder de binnendeuren een opening vrijhouden van ca. 2 centimeter of een deurrooster plaatsen. Voor meer informatie over de oplossingen van Aralco kan u ons altijd contacteren of ga langs bij één van onze dealers.