Waarom ventileren?

Goede ventilatie zorgt voor een gezonde frisse lucht in de woning. Om te voorkomen dat vocht en schadelijke stoffen zich in uw woning ophopen, is het belangrijk om continu te ventileren. Volgens MilieuCentraal is er in veel huizen binnen meer fijnstof dan buiten. In sommige huizen, waar het ventilatiesysteem keurig is ontworpen volgens de normen, loopt de CO2-concentratie vooral in slaapkamers 's nachts schrikwekkend op. De oorzaak is vaak een te zuinig uitgevoerd of slecht functionerend ventilatiesysteem. 

Onvoldoende of slecht ventileren kan leiden tot gezondheidsklachten en vochtschade. Per dag produceert een gezin ongeveer 10 liter vocht. Dat vocht ontstaat door douchen, koken, was drogen etc. Maar ook ademen en zweten van mens en dier dragen bij tot een vochtig binnenklimaat. Vocht kan schade aan uw meubels en woning veroorzaken. Maar belangrijker is dat vocht slecht is voor uw gezondheid. Schimmels en huisstofmijt gedijen goed in een vochtige omgeving en kunnen allergieën en astmatische klachten veroorzaken. Daarnaast raakt de lucht vervuild door schadelijke stoffen uit bijvoorbeeld meubels, lijmen, kunststoffen en verf die de gezondheid op termijn ernstig kunnen schaden.

Longenairquality

 
Er worden eisen opgesteld vanuit Bouwbesluit omtrent de ventilatiecapaciteit die moet worden nagekomen in de woning. De voorziening voor de toevoer van verse lucht naar een verblijfsruimte en voor de afvoer van binnenlucht uit die ruimte moet, bepaald overeenkomstig NEN 1087, een capaciteit hebben van tenminste 7 dm3/s.

Zie ook de informatie op de website van de Rijksoverheid en de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.